Als je zelf kunstgras leggen kunt, bespaart dit je makkelijk geld. Dit geld kun je dan weer investeren in een mooiere kunstgras soort. Wij helpen je graag om kunstgras zelf te kunnen leggen met onze handige leginstructies.

Kunstgras leggen, onze instructies

Kunstgrasmakers.nl voorziet je graag van een helpende hand als het gaat om kunstgras leggen. Onze speciale legservice is hiervoor een uitstekende optie maar je kunt het ook prima zelf. Loop onderstaande 7 stappen goed door voordat je kunstgras gaat leggen. Vragen tijdens het leggen? We kunnen je altijd bijstaan.

Bekijk ook de video:

De voorbereiding bij het leggen van kunstgras

Voor het geval dat je het kunstgras zelf wilt gaan leggen hebben we de kunstgras installatie in een paar overzichtelijke stappen in kaart gebracht. Voordat je aan het leggen begint denk dan aan het benodigd materiaal en gereedschap om het kunstgras te leggen.


Kunstgras materiaal

 • Kunstgras van kunstgrasmakers.nl
 • Geotextiel (onkruidwerend onderdoek)
 • Nadentape
 • Nieuw zand voor de onderlaag
 • Kantopsluiting of afrastering (bijv. bielzen of stoepband)
 • Grashaken
 • Invulzand

Kunstgras gereedschap

 • Trilplaat
 • Waterpas
 • Stanleymes
 • Een vlakke lat
 • Een bezem (kunststof)

Heb je alles bij de hand? Je favoriete kunstgras gekocht in onze kunstgras webshop? Mooi! Dan kunnen we beginnen. Bekijk de 7 stappen om kunstgras te leggen hieronder.

Kunstgras leggen in 7 simpele stappen

Stap 1: Verwijder de oude grasmat en oude grond

Stap 1 van 7 kunstgras leggenVerwijder de oude grasmat en oude grond zodat je ruimte maakt voor het nieuwe kunstgras. IN het gat dat ontstaat moet zometeen een nieuw zandbed komen. Vervolgens baken je alles af door een kantopsluiting te plaatsen. Dit kunnen bielzen, stoepbanden of tegels van een looppad zijn of een muur, zolang het aan te brengen zandbed maar geen kant op kan zometeen.


Stap 2: Het zandbed aanbrengen

Stap 2 van 7 kunstgras leggenNu het duidelijk is waar het kunstgras moet komen kun je het zandbed aanbrengen. We adviseren om witzand of straatzand te gebruiken om het zandbed aan te brengen. Zorg dat de nieuwe zandlaag ongeveer 5 tot 10 centimeter te storten. Een gemiddelde van 7 a 8 cm is normaal. Als het zand op zijn plaats ligt moet het goed verspreid worden. Als dat het geval is kan het aangetrild worden (Tip: een klein trilplaatje huur je al vanaf 30 euro per dag bij Boels). Na het aantrillen moet het gras afgevlakt worden. Dit doe je met een lange lat of plank.

Stap 3: Aanbrengen geotextiel (onkruidwerend onderdoek)

Stap 3 van 7 kunstgras leggenNadat de grond afgevlakt is en een stabiele kunstgras ondergrond biedt, kan je het geotextiel leggen. Dit doek is waterdoorlatend en zorgt voor een stabiele onkruidwerende onderlaag. stabilisatiedoek aanbrengen door dit uit te rollen. Op die manier worden deuken, kuilen en verzakkingen in het kunstgras voorkomen. Zorg ervoor dat het doek het hele zandbed kan bedekken en snij waar nodig overtollig doek af bij de randen.

Stap 4: Kunstgras leggen

Stap 4a van 7 kunstgras leggenKlaar voor die mooie nieuwe groene tuin? Je kunt nu het kunstgras gaan leggen. Als het onderdoek of stabilisatiedoek geplaatst is en strak ligt zonder plooien of vouwen, dan kun je het kunstgras uitrollen.

Leg als het kan voor de zekerheid aan alle kanten 5 centimeter meer uit zodat je net als bij een vloerkleed het later mooi passend kan snijden. Mocht je meerdere rollen kunstgras leggen welke naadloos verbonden moeten worden, zorg dan dat de vleug, de richting van het gras, de zelfde kant op wijst om kleurverschil te voorkomen.

Stap 4b van 7 kunstgras leggenKunstgras wordt geleverd op rollen van 4 of 2 meter en vaak moet je meerdere rollen naadloos aansluiten. Bij het naadloos maken van kunstgras leg je de rollen één voor één uit en zorg je dat de twee stukken gras nu tegen elkaar aanliggen. Sla beide stukken vervolgens om. Nu snij je overtollig latex (het zwarte gedeelte) weg tot aan de eerste rij gras. Snij er niet doorheen!

Klap nu de stukken weer terug en schuif de stukken gras zo tegen elkaar dat je geen naad meer kunt zien. Dit kan even duren voordat je de juiste posities hebt. Zodra je tevreden bent, klap je ze weer om en rol je de nadentape uit op de plek waar zometeen de stukken bij elkaar komen.

Stap 4c van 7 kunstgras leggenAls de nadentape ligt trek je voorzichtig de witte folie van de tape af zodat de kleeflaag zichtbaar wordt. Laat nu voorzichtig beide stukken weer terugzakken zodat ze op de kleeflaag samenkomen. Nu nog 1 keer goed kijken of de naad zichtbaar is. Is die niet zichtbaar? Dan kun je de naad gaan aadrukken.

Tip: loop er voorzichtig een aantal keer overheen.

Stap 5: Kunstgras pas maken

Stap 5 van 7 kunstgras leggenNu zijn alle rollen gelegd en heb je aan alle kanten eventueel nog 5 centimeter over welke over de afrastering ligt. Dit kan je nu mooi pas snijden. Gebruik hiervoor een scherp stanleymes of afbreekmes. Het is echter wel belangrijk dat je altijd aan de onderkant van de kunstgrasmat begint te snijden om beschadigingen te voorkomen.

Zet na het pas snijden langs alle kanten om de 50 cm ongeveer een grashak door het kunstgras in de grond. Hiermee hou je het gras strak.

Stap 6: Instrooien met invulzand

Stap 6 van 7 kunstgras leggenHet is niet verplicht, maar je hebt de mogelijkheid om het kunstgras te voorzien van invulzand. Dit zorgt voor een extra stabiele ligging van de grasmat. Strooi het zand verspreid uit en gebruik de (kunststof) bezem om het zand uit te vegen. Veeg hierbij net zo lang totdat er geen zand meer aan de oppervlakte zichtbaar is. Wij raden aan om 5 kilo per vierkante meter aan vulzand te gebruiken. Sommige kunstgrassen hebben dit niet nodig. Dit staat dan vermeld bij op de productpagina.

Stap 7: Het kunstgras naborstelen

Stap 7 van 7 kunstgras leggenAls laatste, voor een echt mooi resultaat, kan je het kunstgras opborstelen. Dit is te doen met dezelfde bezem maar let er dan goed op dat je tegen de richting van de vezels in borstelt voor een optimaal resultaat.

Zo, het kunstgras is gelegd! Kom je er toch niet uit? Geen probleem, wij helpen graag bij het leggen van kunstgras. Kijk hier voor onze speciale aanlegservice en dan maken we het je makkelijk.

Onze leginstructies zijn gebaseerd op onze kennis van het leggen en de specificaties van de producten. Je kan altijd advies op maat opvragen betreffende het leggen van kunstgras bij jouw thuis, kantoor of andere gewenste locatie.

Meer weten over onze leginstructies?

Bel 085 – 401 89 36 of WhatsApp met ons op 06-11017219 (je kunt dan meteen foto’s sturen :-)).