Op veel websites kom je van alles over kunstgras tegen, bepaalde kunstgras termen tegen die te specifiek zijn om er snel iets van te begrijpen. Een 32 mm poolhoogte, is dat hoog of laag? En een waterdoorlatendheid van 60 liter per minuut, is dat veel?

Geen zorgen, wij hebben onderstaand twee handige rijtjes voor je gemaakt waardoor je alles over kunstgras makkelijk begrijpt.

Kunstgras termen uitgelegd

Garentype
Er zijn verschillende garentypes: Straight = rechtvormig garen, het zachtst van alle garentypes. C-shape = C-vormige grasspriet, voelt wat harder aan en blijft makkelijkere omhoog staan uitzichzelf; V-shape = V-vormige grasspriet, het hardst, blijft zeer gemakkelijk omhoog staan.

Invulzand
Ook wel instrooizand genoemd, is een kwartszand dat gebruikt wordt om kunstgras mee in te strooien. Dit zorgt voor genoeg gewicht om te blijven liggen en om de grassprieten omhoog te houden. Daarnaast zorgt zand voor stevigheid zodat er intensiever gebruik van gemaakt kan worden. Het is niet altijd nodig om in te strooien.

Kroesdraad
De gekrulde draad tussen de grassprieten die voor een moseffect kan zorgen, ook wel mosdraad genoemd.

Poolhoogte
De hoogte van de grassprieten. We beschouwen 0 – 20 MM als laag; 21 – 32 MM als middelhoog; en 33 MM of hoger als hoog.

Polypropyleen
Polypropyleen wordt gebruikt om grassprieten stevigheid te geven. Het is een zeer slijtvast, kleurvast en recyclebaar kunstgras wat veelzijdig wordt toegepast in andere producten en industrieën. Polypropyleen wordt meestal gebruikt voor de kroesdraad/mosdraad.

Polyethyleen
Polyethyleen wordt gebruikt om grassprieten veerkracht en zachtheid te geven. Kunstgras van polyethyleen is zachter dan polypropyleen.

Poolinzetgewicht
Het gewicht per vierkante meter van de hoeveelheid garen die gebruikt is.

Poolmateriaal
Het materiaal waarvan de grassprieten en kroesdraad zijn gemaakt. We onderscheiden polypropyleen (PP)Polyethyleen (PE), of een combinatie van beiden waarbij de grasspriet van PE is en de kroesdraad van PP.

Totale constructiegewicht
Het totale gewicht van het kunstgras per vierkante meter.

Totale contructiehoogte
De hoogte van de grasspriet inclusief de hoogte van de rugzijde van de kunstgrasmat (meestal 2 MM).

Tuftdeling
Tuftdeling is de afstand tussen twee rijen garen uitgedrukt in een fractie van een inch. We onderscheiden 3/8″ en 5/8″ waarbij de kunstgrassen met een 3/8″ deling meer garen hebben dan die met een 5/8″ deling.

UV-garantie
De garantie dat in het genoemd aantal jaren de kleur bijna niet verandert.

Vleug
Met de vleug bedoelen we de richting waarin de grassprieten wijzen. Het mooiste is om de vleug zo te leggen dat het gras richting de kant wijst waarvan jij het vaakst op je gras kijkt.